Det er mange av våre elever som har store drømmer. En av disse var Eskil Dante, som tok steget videre og nå studerer låtskriving på et av Europas ledende musikkinstitutt.

Eskil Dante fra Asker har hele livet vært opptatt av musikk. Han skriver, spiller piano, synger og produserer også en del musikk for andre. Gjennom Muno fant han skolen British & Irish Modern Music (BIMM), og håper nå at tre år ved det svært anerkjente musikkinstituttet i London kan bidra til at han i fremtiden kan leve av musikken.

Vil satse som låtskriver
Vi møtte Eskil i London i fjor høst. Da hadde han, sammen med 1700 andre studenter, nettopp inntatt London. Metropolen er hjemstedet til en av Europas største utdanningsinstitusjoner for musikk, nemlig BIMM.

– Egentlig var planen min å studere på LIPA i Liverpool, men etter å ha gjort litt research, og vært i kontakt med Muno, fant jeg BIMM. Jeg har alltid vært opptatt av å skrive musikk, og ville prøve og satse på låtskriving som levevei. Da passet låtskriverlinja til BIMM helt perfekt, og jeg har ikke angret et sekund siden, sier Dante.

Kulturforskjell
Musikeren fikk tidlig erfare at britene hadde en annerledes tilnærming til musikk som fag enn det som finnes i det tradisjonelle skolesystemet i Norge.

Eskil Dante

– Jeg gikk tre år på musikklinja ved Rud Videregående Skole. Det var tungt fokus på det teoretiske, og det ble ikke mye tid til overs til å jobbe med egen musikk eller å dyrke min egen musikalske identitet, sier han. Ved BIMM føler han at han har kommet seg inn på rett spor, og at fokuset på hvordan etablere seg som artist hjelper han mye. – Som student på låtskriverstudiet får du svært mye frihet, og nå får jeg mulighet til å jobbe mer målrettet enn noen gang, sier Dante.

Fra drøm til virkelighet
Når drømmen er å leve av musikken, er lidenskap svært viktig. Dante lever og ånder for musikken, og ved BIMM får han viktig kunnskap om hvordan han kan bygge en bro mellom sine drømmer og virkeligheten. – Hvis man skal få det til innenfor musikken, er det viktig å ha forståelse for hvordan bransjen fungerer. BIMM tilbyr en komplett pakke der du får læring og solid erfaring om hvordan man kan klare seg, og det gjør at jeg tror mer og mer på at dette er noe jeg faktisk skal få til å leve av, sier Eskil.

Eskil + Muno = BIMM
Når man som nordmann skal møte det britiske søknadssystemet og forholde seg til et fremmed lands byråkrati, kan det være vanskelig å forstå seg på alene. Eskil oppsøkte Muno for hjelp med å komme over papirkneiken. – Jeg fikk mye rådgivning og hjelp fra Muno i søknadsprosessen. Sammen med kontaktene deres på BIMM har de stilt opp fra første sekund, hjulpet meg både med reiserute, sted og bo og mye mer, forteller Dante.

Spennende tider
– BIMM har studenter fra hele verden som driver med musikk i mange ulike sjangere. Nå gleder jeg meg bare til å komme i gang, møte alle menneskene og fortsette og utvikle eget låtmateriale, sier Eskil. Siste året av bachelorgraden i låtskriving går med til å skrive og produsere et helt album. Dette er noe av det Dante gleder seg aller mest til. – Det er en stor utfordring, og gir meg en veldig god innsikt i prosessene som jeg ønsker og leve med og av i fremtiden. Skolens mange linjer gjør også at man får bygd opp et stort nettverk med studenter fra for eksempel Production, Music Business, Music Journalism og Event Management, sier Dante.

Illustrasjonsfoto
En livsinvestering
Muno har samarbeidet tett med BIMM siden 2014, og selv om inngangsterskelen i Muno er lav, er mulighetene store. Dette fikk Eskil erfare. Og til de som vurderer å studere i utlandet, og på BIMM, er beskjeden klar:

– Hopp i det! Du har ingenting å tape. Man får tre år i en utrolig kul by, sammen med masse flinke elever som har som største ønske å realisere sine drømmer. I tillegg får man gjøre alt dette på en skole som gir deg alt du trenger av kontakter, utstyr, kunnskap og utviklingsmuligheter. Det er nærmest en livsinvestering, sier Dante.