For litt over et år siden gikk Maria Cecilia Jærnes (20) på Greveskogen Videregående Skole, og visste ikke helt hva hun ville etter eksamen. Men på en utdanningsmesse i Sandefjord endret det seg. Der oppdaget hun BIMM.

Vi møtte Tønsbergjenta i en av få ledige stunder i timeplanen hennes. Det går i ett for tiden for den Brighton-baserte musikeren. På Professional Musicianship Vocals lærer hun mye om teknikker, formidling, låtskriving – lista er lang.

– Vi får egentlig innblikk i alt man trenger og vite for å kunne jobbe som profesjonell sanger. Alt fra musikkteori og sjangerforståelse til forståelse for temaer som copyright, hvordan gjøre egne utgivelser, markedsføring, PR osv., sier Maria. I tillegg til det rent faglige setter BIMM også opp konserter som gir studentene en scene og stå på, samt konkurranser som tilbyr store muligheter.

– Tidligere hadde vi en audition der man kunne ende opp på scenen sammen med Jamiroquai som backingband. Det var veldig moro, forteller Maria.

Fikk god hjelp
Ett år tilbake i tid igjen står Maria på utdanningsmesse i Sandefjord sammen med en mengde andre avgangselever fra videregående. Hun fant fram til BIMM sin stand, og der ble hun stående lenge og snakke. – Etter å ha pratet med representanten deres var jeg solgt. Jeg tok med meg alt jeg kunne av informasjon, og gikk rett hjem for å Google BIMM videre. Ved første overblikk kunne det virke litt skremmende, men jeg fikk utrolig god hjelp fra Muno, som er BIMM sin samarbeidsskole i Norge. Dette gjorde prosessen veldig mye enklere, sier Maria.

Du kommer ikke til å angre Maria Jærnes 4

Stjernegalleri på elevlisten
Blant mange andre ting lot Jærnes seg spesielt imponere over listen over tidligere studenter fra BIMM. – For meg var bredden i tilbudet viktig. I tillegg til at jeg fant ut at The Kooks gikk her og James Bay gikk låtskriverlinja. George Ezra og Tom Odell var også studenter her. Dette er musikere jeg elsker og som jeg hører mye på, og det å ha muligheten til å studere samme plass som de gjorde var en mulighet jeg ikke ville gå glipp av, forteller Maria.

Praktisk orientert
BIMM er en svært bransjeorientert skole, og derfor er lærerne enten tidligere aktive eller fortsatt aktive innen musikkbransjen. Dermed sitter de på førstehånds kunnskap om hva som skal til for å klare seg som musiker i dag.

– Dette er veldig verdifull kunnskap som man ikke kan lære hvor som helst. Så er det jo temmelig kult å kunne si at en av lærerne dine var trommis i Prodigy, sier Maria. I timeplanen ligger også ukentlige Masterclasses.

– På Masterclass inviterer skolen musikere, produsenter, låtskrivere og levende legender til å komme inn og fortelle om sine karrierer og personlige opplevelser i musikkverdenen. Gjennom disse timene har jeg fått æren av å møte folk som Bryan Ferry, Jamirioquai, Adam Wakeman (keybordist for Black Sabbath) og fått en 1 til 1 time med Carleen Anderson, sier Maria.

– Som bensin på bålet
Som sanger føler Maria Jærnes at BIMM har gjort utrolig mye for henne. Hun har alltid hatt en flamme i seg for musikken, men det og flytte til Brighton og BIMM har fungert som bensin på bålet. – Sangstemmen min har utviklet seg utrolig mye siden jeg flyttet hit. Jeg har fått mye mer sceneerfaring og selvtillit, og er nå styrket i troen på at jeg faktisk kan klare meg i musikkbransjen, sier Maria. For henne har nettverksbyggingen BIMM legger så stor vekt på vært en vesentlig del av trygghetsfølelsen hun har rundt egen satsing. – I forhold til andre anerkjente musikkskoler i England har BIMM et langt større fokus på å lære deg bransjen. De er mer praktisk orienterte her, og de er veldig flinke til å flette de ulike linjene sammen. Det gjør at vi lærer å jobbe sammen med ulike fagfelt, samtidig som vi får kontakter som vil være svært viktige for karrieren videre, forteller Maria.

Du kommer ikke til å angre Maria Jærnes 1

Opplevelser for livet
For tiden jobber Jærnes med ferdigstillingen av sin første EP, «Daydreams & Memories», som hun ser veldig frem til å gi ut senere i år.

– Jeg har spilt en del på «Open Mic Nights» rundt om i Brighton, og har så langt booket to egne konserter hvor jeg var headliner, sier hun. Jærnes er sikker på at hun nå har gjort riktig valg, og fryder seg over opplevelsene som den nye hverdagen har å tilby.

– Hadde jeg blitt boende i Norge hadde jeg aldri opplevd det jeg har opplevd her. Å dra på pub med pianisten i Black Sabbath, møte Bryan Ferry og diverse produsenter, få hjelp med markedsføring og produsering av egen EP og jobbet med utrolige musikere, sier Jærnes.

Fantastisk by, fantastisk skole
Den unge musikeren har forelsket seg i Brighton som by og nyter også det omgivelsene kan tilby når hun ikke er opptatt på skolen. – Brighton er en herlig by, og BIMM er en fantastisk skole. Det er nesten ikke mer å si enn det. Til alle som er interessert, enten det er spilling, produsering, intervjuer, skrive låter eller jobbe som manager; BIMM skolen for deg, og du kommer ikke til å angre, avslutter Maria.