Med over 2000 musikkbransje-firmaer og 12 000 ansatte i musikkbransjen er den tyske byen Hamburg ikke til å unngå når man snakker om musikkbransjen. Omkranset med plateselskaper, innspillingsstudio, booking agenturer, sync. agenter, musikkbutikker, artister, festivaler, klubb og spillesteder, musikkforeleggere og musikk journalistiske bedrifter omsetter de for over 700 millioner euro hvert år. I denne artikkelen vil vi trekke ut noen av de viktigste Hamburg-baserte musikkaktørene, slik at du selv kan se hvorfor Hamburg fortjener sin tittel som hjertet av Europas musikkindustri.

Plateselskaper

Multi-internasjonale USA selskapet Warner Music har plassert sitt tyske hovedkvarter i Hamburg, som er et tydelig signal på hvor tiltrekkende denne byen er når det kommer til musikkindustrien. Plateselskapet er ansvarlig for deres tyske artister som blant annet: DJ og produsent Robin Schulz, sanger Marie Bothmer, singer-songwriter Maxim og artist Mike Singer. Utover dette har Warner artister som Ed Sheeran, Rudimental, Madonna, Sia og Daft Punk på listen sin, for å nevne noen.

 

Audiolith ble opprettet i 2003 av Lars Lewerenz og er tysklands mest populære elektropunk selskap. Plateselskapet er opptatt av sin sterke politiske, anti-fasistiske holdning og har artister som Frittenbude og Feine Sahne Fischfilet i sin stall.

 

Grand Hotel van Cleef, etablert i 2002 da det lokale indiebandet Kettcar lette etter et plateselskap som kunne utgi deres første album. De klarte ikke å finne et og opprettet derfor sitt egent som nå utgir indiemusikk fra artister som «Hamburgerschule», «Bernd Begemann and Die Defreiung» og det «Hamburgerschule»-inspirerte «Tomte».

 

[PIAS] er et av verdens største indie selskap, med artister som Alt-J, Interpol og Editors. De åpnet sit første tysklandskontor i Hamburg i 1998. [PIAS] Germany har sine egen A&R avdeling, prosjektsstyringsgruppe, markedsavdeling, salgs og promo team. De har opparbeidet seg en enormt sterk og kredibel artistprofil med nasjonale artister som Gisbert zu Knyphausen, Bohren & der Club of Gore, Turbostaat og Hamburgbaserte Truemmer, i tillegg til internasjonale Milky Chance. [PIAS] Germanys daglige leder, Stefan Strüver underviser i Music Business ved BIMM. På denne måten får studentene første-hånds erfaring fra hans solide industri kontakter og erfaring. Han sier selv at «å samarbeide med BIMM vil gi [PIAS] Germany, som indieselskap, en stor konkurransefordel i musikkbransjen, både i form av oppdaging av nye artister, men også finne nye ansatte».

 

Bookingselskaper

FKP Skorpio er Europas største festivalarrangør og er et av de ledende bookingselskapene for turnévirksomhet og konserter over hele Tyskland (og også nå i Norge). De arbeider fra sitt kontor i Schanzenviertel, hvor de blant annet jobber med lokale festivaler som Hurricane Festival, Hamburger Kultursommer og Elbjazz, i tillegg til de nasjonale festivalene Southside, Highfield og Rolling Stone Weekender. De har også booket turnéer for internasjonale artister og band som Red Hot Chilli Peppers, Artic Monkeys, Blink 182, Foo Fighters og mange fler.

 

Neuland Concerts ble opprettet i 2008 som et underselskap av Warner Music Germany og har, nå som et selvstendig selskap, arbeidet tett med Warner for å promotere turnéer for sine nasjonale og internasjonale artister. Blant annet Biffy Clyro, Wiz Khalifa og Tyske singer-songwriter Jesper Munk.

 

ICS Network er bookingselskapet bak Wacken Open Air, en av verdens største heavy metal festivaler som finner sted bare en times kjøretur fra Hamburg hver august. De er også teamet bak Full Metal Cruise, Europas første og eneste heavy metal cruise. I tillegg det internasjonale «W:O.A metal battle», hvor band fra over 40 land konkurrerer for å bli det neste store metalbandet.

 

 

Sync-selskaper

NHB er et bredt post-produksjons nettverk med kontorer i Hamburg, Berlin, Düsseldorf og München som har blitt et samlested for visjon, design, digitale prosjekter og musikk. NHB Music teamet har tilgang til enormt nettverk av komponister, lyddesignere, stemme-skuespillere over hele europa, i tillegg til mer enn 300 000 låter.

 

White Horse Music er et sync byrå basert i Sternschanze-området av Hamburg og er en del av «Jung von Matt», ett Tysk markedsføringsselskap med hovedkvarter i Hamburg, samt kontorer over hele verden. White Horse Music samarbeider med komponister, låtskrivere, musikk produsenter, artister, innspillingsstudioer, plateselskaper og musikkforleggere for å finne musikk til sine reklame-klienter, blant annet Bosch, Vodafone, Huawai, BMW, Mercedes Benz og Panasonic.

 

Innspillingsstudioer

«The Boogie Park Studios» er et studiokollektiv i Ottensen regionen av Hamburg, som også huser mange kjente Tyske artister, slik som Hele Fischer (som for tiden topper hitlistene i Tyskland), Adel Tawil og Udo Lindenberg.

 

«Clouds Hill Recordings» er et anerkjent studio proppet med noe av det beste analoge studioutstyret, bygget helt fra bunnen av i 2003 av BIMM Hamburgs egen Head of Music Production, Johann Scheerer. Studioet har blitt brukt av både internasjonale og tyske band og artister som blant annet The Killers, Turbostaat og Tim Bendzko. Mange av undervisningstimene til studentene på musikkproduksjon blir holdt her og ofte besøkt av interesserte, kommende søkere under de åpne dagene ved BIMM Hamburg.

 

Studer i Europas musikkbransje-hovedstad

Om du kunne tenkt deg å studere i Europas musikkbransje-hovedstad eller har noen spørsmål om skolen, Hamburg eller studiene er det bare å ta kontakt med oss. Du kan også bestille deg en brosjyre via BIMMs sider for å lese litt mer om skolen (eller en av de 7 andre skolene).

 

Kontakt meg

Studierådgiver for BIMM i Norge svarer deg:
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.